Bel Fıtığı

Bel Fıtığı - Op. Dr. Okan Korkmaz

Bel Fıtığı Tedavisi

Toplumda en sık görülen ortopedik rahatsızlıklardan biri olan bel fıtığı, belde şiddetli ağrıya neden olarak günlük yaşamı zorlaştırabilir. Kalça ve bacakta da ağrıyla etkisini gösterebilen bu rahatsızlık cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler sayesinde tedavi edilebilmektedir.

Bel Fıtığı Nedir?

Omurganın bel bölümü vücudun ağırlığını en çok taşıyan bölgedir. Bu bölgede omurlar arasında hareket kabiliyetini destekleyen ve yastık görevi gören intervertebral diskler vardır. Ağır kaldırma, zorlama, düşme, obezite, fazla sayıda doğum yapma, sürekli aynı pozisyonda olma, ileri yaş gibi etkenler nedeniyle bu disklerin kayması, yırtılması ve omurilik sinirlerini sıkıştırması bel fıtığı (Lumbal Disk Hernisi) olarak adlandırılır.

Bel Fıtığı Belirtileri

Her yaşta ortaya çıkabilen bel fıtığı; kalça, bacak ve ayakta zonklama şeklinde ağrı, yanma, karıncalanma, his kaybı, uyuşma, harekette zorlanma ve güçsüzleşme belirtileri ile kendini belli eder. İleri evrede ise iktidarsızlık, denge kaybı, idrar tutmada zorlanma gibi şikayetler de başlayabilir. Tanı için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve fiziki muayene yapılır. Kas reflekslerinin test edilmesi için nörolojik muayene ve yüksek teknolojili görüntüleme tekniklerinden faydalanılarak oluşan bası tespit edilir. Hangi sinir kökünün basıdan etkilendiğini saptamak için EMG (elektromiyografi) cihazı kullanılır ve teşhis şüpheye yer kalmayacak şekilde koyulur.

Bel Fıtığında Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığı tedavisi için hangi yöntemin tercih edileceği hastanın durumuna göre değişir. İlaç, enjeksiyon, fizik tedavi ve cerrahi tedavi gibi çeşitli seçenekler mevcuttur. Hastaların yüzde 90’ında fizik tedavi ile sonuç alınırken yüzde 1 ila 3’ü cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Bel fıtığında cerrahi olmayan tedavi yöntemleri şunlardır: • Fizik tedavi ve rehabilitasyon: Hekim yönetiminde fizik tedavi teknikerleri tarafından uygulanır. Elektrik stimülasyonu, sıcak ve soğuk uygulamalar, ultrason terapisi, lazer uygulaması, traksiyon ve masaj gibi uygulamalar içerir. Başarı oranı yüzde 90 civarındadır. • İntramuskuler stimülasyon (İMS): Kuru iğne uygulaması olarak bilinen bu tedavi yöntemi yumuşak doku ve kasların steril iğnelerle uyarılarak sertliğini giderme esasına dayanır. Kayropraktik tedavi: Sorunlu bölgelere elle manipülasyon yapılarak omurganın hareket kabiliyetinin geri kazandırılması amaçlanır. • Enjeksiyon yöntemleri: Proloterapi, PRP ile proloterapi (proloPRP) ve nöralterapi yöntemleri sorunlu bölgedeki kan akışını hızlandırmak için kullanılan enjeksiyon yöntemleridir. • İlaç tedavisi: Ağrı kesici ve kas gevşeticiler ile ağrı kontrolü ve rahatlama sağlanır ancak fıtığı kalıcı olarak iyileştirmez.

Bel Fıtığı Cerrahisi

Hastada cerrahi dışı yöntemlerle sonuç alınamamış ise, şiddetli ağrı, his ve kuvvet kaybı, idrar ve gaita kontrolünün kaybolması söz konusuysa tek seçenek cerrahi yöntemdir. Fıtıklaşmış olan diskin neden olduğu şikayetlerin giderilmesi için gerçekleştirilen ameliyat yöntemleri şunlardır: – Mikrodiskektomi: En çok tercih edilen yöntemdir. Anestezi altında yapılan operasyonda 1-3 santimlik kesiden mikroskop eşliğinde gerçekleştirilir ve fıtık mikrocerrahi tekniklerle ortadan kaldırılır. Yaklaşık 1 saat süren operasyondan 5 saat sonra hasta ayağa kalkabilir. Bir günlük yatış sonrası 1 hafta istirahat önerilir. 3 hafta içinde işbaşı yapılabilir. Mikrodiskektominin kısa sürede yapılması, sinir hasarı riskinin sıfıra yakın olması, hastanede kalma süresinin kısa olması gibi avantajları vardır. Fıtığın tekrarlama ihtimali yüzde 1.5 civarındadır. – Endoskopik diskektomi: Lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilir. Endoskop ile fıtık giderilir. Hasta aynı gün taburcu edilir ancak tekrarlama ihtimali mikrodiskektomiye göre biraz daha yüksektir. – Açık ameliyat: Anestezi altında bel bölgesinden 15-20 santimlik kesi yapılır ve problem giderilir. Mikroskop eşliğinde yapılmadığı için sinir hasarı riski vardır. Geç iyileşme ve enfeksiyon gibi dezavantajları olduğu için günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir.
Hemen Danışın !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?
Merhaba, Hoşgeldiniz !