
Beyin Tümörleri
Beyin tümörü beyinde anormal şekilde kitle gelişimi veya hücre büyümesidir. Farklı çeşitlere sahip olabilen beyin tümörlerinin birçok çeşidi vardır. Örneğin bazı beyin tümörleri iyi huyluyken, bazıları ise kötü huyludurlar. Bunun yanı sıra bu tümör tipi başlangıç bölgesine göre de farklılık göstermektedir. Ayrıca beyin tümörlerinin büyüme hızı da çeşitlilik göstermektedir. Bazı beyin fonksiyonlarının kaybına dahi yol açabilen bu tümor için erken tanı önemlidir. Oldukça korkulan ve tehlikeli bir sağlık problemi olan beyin tümörünün birtakım tanı ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Şimdi bu sağlık sorununu belirtileri, sebepleri, tedavisi ve diğer birçok yönüyle inceleyelim.
Beyin Tümörü Tipleri
Farklı özelliklerine göre beyin tümörleri birçok farklı gruba ayrılmıştır. İlk olarak birincil yani primer beyin tümörleri bulunmaktadır. Bu tümörlere birincil dememizin sebebi beyinde başlaması ve genellikle beyinde kalmasıdır.
Birincil beyin tümörü iyi huylu veya kötü huylu olabilmektedir. Örneğin meningioma, schwannoma ve dermoid ve epidermoid kistler genellikle iyi huylu birincil beyin tümörleri arasındadır. Kötü huylu birincil beyin tümörleri arasında da glial ve anaplastik tümörlerin yanı sıra glioblastoma multiforme bulunmaktadır. İyi huylu beyin tümörleri için cerrahi tedavi genelde iyi sonuçlar vermektedir.
Beyin tümörlerinin diğer bir tipi ise ikincil yani sekonder beyin tümörleridir. Bu beyin tümörleri vücudun başka bir yerinde başlayan kanserden kaynaklanmaktadır. İlk olarak vücudun diğer bir yerinde kanser meydana gelir. Ardından bu kanser beyne sıçrayarak ikincil beyin tümörlerini oluşturur.
Beyin Tümörü Sebepleri
Kanser hastalığı ve tümör oluşumu günümüzde görülmekte olan sağlık sorunları arasındadır. Ancak bu sorunun oluşma sebebi hala kesin olarak belli değildir. Bu durum aynı zamanda beyin tümörü oluşumu için de geçerli olan bir durumdur.
Yani beyin tümörünün oluşma sebebi konusunda doktorlar hala kesin bir bilgiye sahip değildir. Fakat bu oluşumun genlerdeki çeşitli anormal değişimlere bağlı olabileceği ihtimaller arasındadır. Dolayısıyla kişinin genleri beyin tümörlerinin oluşumunda önemli bir faktördür.
Beyin tümörleri için önemli bir çevresel faktör yüksek miktarda radyasyona maruz kalmaktır. Bazı beyin tümörleri kalıtımsal özelliklerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca beyin tümörlerinin oluşumunda çeşitli risk faktörleri mevcuttur.
Beyin Tümörü Kimlerde Daha Sık Görülür?
Her ne kadar beyin tümörlerinin tam olarak neden olduğunu bilmesek de, çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Yani beyin tümörlerinin oluşma ihtimalini arttıran veya azaltan durumlar mevcuttur. Kısaca bunlar aile öyküsü, yaş, cinsiyet ve ırk gibi özelliklerdir.
Beyin tümörlerinin oluşma ihtimali yaş ile birlikte artmaktadır. Bundan dolayı daha yaşlı bireylerin beyin tümörü ihtimali daha yüksektir. Ek olarak diğer bir faktör de ırktır ve beyaz ırkta beyin tümörlerinin oluşma ihtimali daha yüksektir.
Aile öyküsü de beyin tümörü oluşumunu etkileyebilen faktörler arasındadır. Dolayısıyla ailesinde bu sağlık sorunu olan kişiler doktorla görüşmek isteyebilir. Son olarak çeşitli kimyasallara veya radyasyona maruz kalmak da beyin tümörleri için risk faktörleri arasındadır.
Beyin Tümörü Belirtileri
Tüm vücut için önemli bir yere sahip olan beyinde oluşan tümörlerin pek çok belirtisi olabilmektedir. Beyinde, tüm vücut için büyük öneme sahip olan işlemler gerçekleşmektedir. Dolayısıyla beyin tümörü belirtileri bölgesel veya tüm vücudu etkileyen belirtiler olabilmektedir. Kısaca beyin tümörlerinin bazı belirtilerinden şu şekilde bahsedebiliriz:
• Özellikle yeni oluşan veya değişik düzene sahip olan baş ağrıları,
• Zaman içerisinde daha sık veya daha şiddetli hale gelen baş ağrıları,
• Sebebi olmayan halsizlik ve kusma,
• Görüş, duyma, konuşma bozuklukları,
• Bir bacak veya kolda zamanla his kaybı oluşması,
• Denge sağlamada zorluk,
• Günlük aktivitelerde kafa karışıklığı, karar vermede, basit talimatları gerçekleştirmede güçlük, kişilik ya da davranış değişimleri,
• Nöbet geçirme.
Beyin Tümörü Tanısı
Kişinin hayatını önemli şekilde etkileyebilen ve tehlikeli olabilen beyin tümörlerinin tanısı için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Böylelikle bu sağlık sorunu için teşhis ve tedavi mümkün olmaktadır.
Öncelikle bunun için ilk yöntemlerden biri nörolojik muayenedir. Bu yöntemde doktor görüş, duyma ve denge gibi alanları kontrol eder. Daha sonra MRI, CT veya PET gibi görüntüleme yöntemleri beyin tümörünün tanısı için diğer yöntemler arasındadır. Ayrıca biyopsi de beyin tümörlerinin teşhisi için başka bir yöntemdir.
Beyin Tümörü Tedavisi
Beyin tümörlerinin tedavisinde de, tanısında olduğu gibi çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler kişiye ve tümörün özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Ameliyat beyin tümörü tedavisinde mümkün olan yöntemler arasındadır. Ayrıca kimi durumlarda radyasyon tedavisi veya kemoterapi uygun olabilmektedir. Tedavi sonrasında rehabilitasyon süreci de gerekli olabilmektedir. Böylelikle beyin tümörlerinin çeşitli yöntemler yardımıyla tedavisi mümkündür. Tedavinin sonucu çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir.