
Omurga Tümörleri
Omurga vücudun temel destek yapısıdır ve iskelet sisteminin farklı bölgeleri arasında bağlantı oluşturur. Kafatası ile kuyruk sokumu arasındaki kemik parçalarından oluşan omurga insan vücudunda sırtta bulunur. Omurgada çeşitli nedenlere bağlı olarak omurga tümörü gelişmesi mümkündür. Tümör vücutta anormal doku büyümesi şeklinde tanımlayabileceğimiz, oldukça korkulan bir sağlık sorunudur. Omurgada oluşan tümörler vücutta oluşan diğer kemik tümörlerine benzerlik gösterirler. Omuriliğe baskı oluşturabilen bu tümör türü felç gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Şimdi bu tümör türünü belirtileri, sebepleri, tanı ve tedavisi gibi yönlerden inceleyelim.
Omurga Tümörü Nedir?
Tümör oluşumu bazı bireylerin yaşadığı sağlık problemleri arasındadır. Bu tümörler vücudun pek çok farklı bölgesinde ortaya çıkabilmektedir. Omurga tümörü, isminden de anlayabileceğiniz gibi omurgada oluşan tümörlere verdiğimiz addır.
Vücutta birçok önemli fonksiyona sahip olan omurgada tümör oluşumu vücudun sistemleri etkileyebilmektedir. Örneğin bu tümör türünün sinir sisteminde çeşitli sorunlara yol açması muhtemeldir. Bunun yanı sıra omurga tümörleri kan dolaşımını ve kemik sistemini de etkileyebilmektedir.
Omurga tümörlerini oluşum yerlerine göre ikiye ayırırız. İlk olarak, omurgadan başlayan omurga tümörlerine birincil yani primer adını veririz. Bunun dışında, vücudun diğer bölgelerinden sıçrayan omurga tümörlerine ise ikincil veya sekonder deriz.
Omurga Tümörü Sebepleri
Diğer kanserlerin oluşum sebeplerinde olduğu gibi, omurga tümörlerinin de neden oluştuğunu kesin olarak bilmiyoruz. Ancak bazı omurga tümörlerinin oluşumunun kansere sebep olan maddelere maruz kalmakla ilgili olduğunu söyleyebiliriz.
Bazı omurga tümörü türlerinin bağışıklık sistemi sorunu yaşayan kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Dolayısıyla omurga tümörlerinin oluşumları kimi zaman diğer hastalıklarla ilgili olabilmektedir.
Ayrıca omurga tümörleri bazı ailelerde daha sık şekilde oluşmaktadır. Bu yüzden kalıtımsal özelliklerin de bir etken olduğunu ekleyebiliriz. Bunun yanı sıra kimi hastalıklar da nadir durumlarda omurga tümörlerinin oluşmasında rol oynayabilmektedir. Fakat temel olarak omurga tümörlerinin neden oluştuğu hakkında kesin bir sonuca varamayız.
Omurga Tümörü Kimlerde Daha Sık Görülür?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, omurga tümörlerinin oluşum sebeplerini hala bilmiyoruz. Ama omurga tümörü oluşumunda bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Kısaca bu risk faktörleri radyasyona maruz kalmak ve bağışıklık sistemi sorunları gibi faktörlerdir.
İlk olarak omurilik tümörlerinin oluşumunu etkileyebilen bir etken radyasyona maruz kalmaktır. Çeşitli nedenlerden dolayı yüksek radyasyona maruz kalan kişilerde bu tümörlerin oluşum riski artabilmektedir. Özellikle çocukluk döneminde radyasyona bağlı kalmak tümör oluşumunu etkileyebilmektedir.
Daha önceden kanser hastalığı geçirmiş kişilerde de omurga tümörlerinin oluşum ihtimali artış gösterebilmektedir. Ayrıca Von Hippel-Lindau sendromu ve nörofibromatozis gibi hastalıklar da omurga tümörlerinin oluşmasında risk faktörü olabilmektedir. Son olarak, omurga tümörleri için bir diğer risk faktörü de bağışıklık sistemindeki problemlerdir.
Omurga Tümörü Belirtileri
Vücut için oldukça önemli bir sistem olan omurgadaki tümörler çeşitli belirtilere sebep olmaktadır. Bu belirtiler kimi zaman bölgesel olabileceği gibi tüm vücudu etkileyen belirtiler de olabilmektedir. Kısaca omurga tümörünün bazı belirtilerini şu şekilde listeleyebiliriz:
• Tümörün geliştiği bölgede, tümör gelişimine bağlı ağrı,
• Genellikle vücudun diğer bölgelerine yayılan sırt ağrısı,
• Özellikle kol ve bacaklarda his kaybı ve güçsüzlük,
• Acı, soğuk ve sıcağa karşı duyarlılık kaybı,
• Vücudun farklı bölgelerini etkileyebilen ve farklı ciddiyet seviyesinde olabilen felç.
Omurga Tümörü Tanısı
Çeşitli belirtiler omurga tümörü oluşumunu belli edebilmektedir. Bu durumda en kısa zamanda doktorla görüşmeniz doğru olacaktır. Ardından doktorunuz fiziksel muayene sonrasında gerekli gördüğü takdirde çeşitli testler uygulayacaktır. Bu sağlık sorunu hakkında şüphe oluşturan durumlarda çeşitli tanı yöntemleri mümkündür.
Erken teşhis ve tedavi ile daha iyi sonuçlar almak mümkündür. Bu yüzden düzenli sağlık kontrolleri oldukça yardımcı olabilmektedir. Ayrıca beklenmedik belirtiler oluşması durumunda en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gitmek de akıllıca olacaktır. Ardından gerekli tanı yöntemleri ile bu hastalığın teşhisi mümkün olacaktır.
İlk olarak bu yöntemler arasında MRI ile bölgedeki yapıyı incelemek mümkündür. Böylelikle omurga tümörlerinin oluşumu gözlemlenebilmektedir. Bunun yanı sıra bir diğer yöntem ise bilgisayarlı tomografi testidir. Ancak bu yöntem sık tercih edilen yöntemler arasında değildir. Son olarak omurga tümörlerinin teşhisinde kullanılan bir diğer yöntem de biyopsidir. Bu işlemde doku örneği yardımıyla teşhis yapmak mümkün olmaktadır.
Omurga Tümörü Tedavisi
Her ne kadar oldukça ciddi bir sağlık sorunu olsa da omurga tümörleri için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Örneğin, radyasyon tedavisi ve ameliyat bu tedavi yöntemleri arasındadır.
Kimi durumlarda kemoterapi gibi uygulamalar da omurga tümörü tedavisinde yardımcı olabilmektedir. Kısacası bu sağlık sorununun tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Temel olarak bu tedavi yöntemleri tümörün gelişimi ve yeri gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir.